Categorie├źn
Geen categorie

Black Tie vs White Tie

Al sinds de 18e eeuw worden feesten en bijkomstigheden georganiseerd waarbij dresscodes gebruikelijk is. In deze periode begonnen de rijke zich te onderscheiden door middel van duurdere kleding te dragen en zich netjes te kleden. Deze chique bijkomstigheden zijn het begin van de black tie en white tie dresscodes. Black tie is bij de meeste mensen wel bekend maar white tie is wat minder algemeen bekend. Dit komt doordat white tie de chiqueste dresscode is die gehanteerd wordt bij alleen speciale gelegenheden zoals gala’s, speciale diners of wanneer ontmoetingen met koningshuizen. Maar wat is precies het verschil tussen deze dresscodes? 

De gelegenheid

Wanneer er welke dresscode wordt gehanteerd, is vaak afhankelijk van de gelegenheid. Zoals gezegd is white tie, ook wel ’crevate blanche’ genoemd, de meeste formele dresscode die er is. Deze dresscode wordt dan vaak alleen toegepast onder rijke en beroemde personen bij speciale bijkomstigheden zoals een gala of speciaal diner. Black tie, ook wel ‘crevate noire’ genoemd, wordt ook formeel gezien maar niet zo bijzonder als white tie. Deze dresscode wordt gehanteerd wanneer er een zakelijke/formele uitstraling gewenst is. Tegenwoordig wordt het ook vaak gebruikt tijdens themafeestjes. 

De outfit

Naast de gelegenheid is het grootste verschil de outfit. Bij een black tie dresscode wordt van de heren verwacht dat zij een smoking dragen met een wit overhemd, vlinderdas en zwarte lakschoenen. Daarnaast mogen de heren er ook voor kiezen om een cumberband of gilet te dragen. De dames dragen een nette avondjurk, chique look met rustige kleuren en een kleine tas zoals een clutch. 

Bij white tie wordt er van de heren verwacht dat zij rokkostuums dragen. Een rokkostuum verschilt van black tie. Het jasje bij white tie heeft lange revers aan de achterzijde. Daarnaast dragen de mannen altijd een witte strik omdat het personeel een zwarte strik dragen. Het is gebruikelijk dat er een witte gilet en wit overhemd onder het jasje worden gedragen. De dames dragen een lange, klassieke jurk waarbij decolleté juist is toegestaan. Omdat white tie de meeste formele dresscode is wordt er verwacht dat een ieder zich tot in de puntjes verzorgd en op de details let. 

Overeenkomsten

Zoals eerder gezegd worden deze dresscodes voornamelijk bij strikt formele gelegenheden gedragen. Zowel als bij white tie als bij black tie wordt er van alle gasten verwacht dat zij geen horloge dragen. Een horloge impliceert dat er op de tijd wordt gelet tijdens de bijeenkomst. Hiermee geef je het idee aan de host van de party dat je nog belangrijke dingen te doen hebt en niet je volle aandacht bij de gelegenheid. Een zakhorloge mag wel. Daarnaast is het gebruikelijk dat de heren de dames het naar het hof maken.