Categorie├źn
Geen categorie

let op deze dingen voordat je koopt!

Elektrische fiets kopen? Dan moet je op de volgende dingen letten voordat je er een koopt!

Wat voor fiets wil je?

Een belangrijke keuze is kiezen tussen een normale fiets en een transport fiets. Als je vaak met de boodschappen aan het stuur zit kunnen een aantal kratten een uitkomst zijn om wat wendbaarder en stabieler te zien. Transportfietsen zijn ervoor gebouwd, dus ook het elektrisch component werkt goed samen met de extra lading. De meeste mensen hebben zulke behoeftes niet, en kiezen voor een reguliere elektrische fiets.

Accuduur

Accuduur is een van de belangrijkste specificaties van een elektrische fiets. Hoe langer een accu achter elkaar kracht kan geven, hoe duurder de fiets. Het is zeker prettig, maar als je kleine stukjes aflegt is het het zeker waard om kritisch te kijken naar wat je nodig hebt.

Vermogen

Afhankelijk van hoe veel extra kracht je nodig hebt is het juiste vermogen een belangrijk gegeven. Daarmee vallen dan ook twee verschillende gebruikersgroepen op. De eerste groep vind het belangrijk om sneller te gaan. Onze racers zijn racers voor verscheidene redenen. Sommige willen de snelheid van een scooter maar niet de zittende levensstijl ervan. Sommige vinden hard fietsen sowieso al tof en willen er letterlijk een tandje bij zetten. De laatste groep wil gewoon snel van A naar B, vaak als ze een open stuk moeten doorkruisen. De bijtrappers zijn de tweede groep. Zij fietsen vaak of hebben niet veel tijd om sport te incorporeren in hun dagelijks leven. Voor hun is het prettig als ze zich niet suf hoeven te trappen. In deze groep vallen ook professionals die minder hard willen trappen om te voorkomen dat ze bezweet aankomen op kantoor. Afhankelijk van in welke groep je valt kan je kiezen voor een hoog, gemiddeld of laag vermogen.

Motorpositie

Welk wiel aangedreven word maak nogal uit. Als je op zoek bent naar vooral trapondersteuning raad ik achterwielaandrijving aan. Deze kan zo het beste meer of minder geven voor een soepele snelheid. Voor de scheurders raad ik voorwielaandrijving aan zodat je op beide wielen een gelijke kracht uitoefent. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker hard kan gaan. Bovendien hoor ik in mijn omgeving dat met voorwijlaandrijving je op de hogere snelheid gemakkelijker bochten kan maken. Tenslotte is er de middenmotor. Deze biedt het beste van beide werelden. Als je dus jezelf thuis voelt in beide groepen, dan zou ik hiervoor gaan.