Schilderen is goed voor je hersenontwikkeling

Een peuter kan de fijne motoriek bereiken door te leren penseelstreken met de handen te maken. Door jonge leerlingen – zelfs als ze nog maar een of twee jaar oud zijn – te laten zien hoe ze een penseel moeten gebruiken, help je hen cruciale mijlpalen te bereiken die rechtstreeks verband houden met andere gebieden van de ontwikkeling van hun kinderjaren. Peuters die hun handen gebruiken om te schilderen, kunnen zo betrokken zijn dat andere stress gerelateerde gedachten hun hoofd leegmaken. De elektrische activiteit die in de hersenen wordt gestimuleerd, wordt een ander soort actie, waarbij verbindingen worden geactiveerd waardoor kinderen zich alleen op hun maakproces kunnen concentreren. Er vindt een kalmerend effect plaats doordat er tactiele cognitieve verwerking plaatsvindt terwijl kinderen met hun handen tekentekens maken.

Schilderen bouwt cognitief geheugen op

Leren schilderen bouwt impliciet geheugen op met herhaalde bewegingen van het laden van een penseel en het maken van een penseelstreek. Wanneer een kind een voorwerp aanraakt, wordt de informatie via de sensorische zenuwen in de vingers naar de hersenen gestuurd. Peuters krijgen ruimtelijke intelligentie door vormen in de ruimte te creëren. Ze worden zich bewust van ruimtelijke relaties tussen objecten in het rijk van hun eigen ervaringen, waardoor ze het vermogen krijgen om mentaal te visualiseren, elementen te manipuleren, objecten te roteren en diepte te onderscheiden met balans. Dat is van cruciaal belang bij de ontwikkeling van de hersenen in de vroege kinderjaren.

Schilderen is zintuiglijk en tastbaar

Wanneer een kind een voorwerp aanraakt, worden informatieberichten via sensorische zenuwen naar de hersenen gestuurd . Tactiele zintuiglijke ervaringen kunnen peuters helpen ideeën te leren en te begrijpen. Het leren van beeldende kunst kan gebeuren door directe zintuiglijke aanraking met de handen. Tactiele schilderactiviteiten stimuleren het leren op een andere manier dan visueel of auditief leren. Ben jij op zoek naar verfadvies? Dan wil ik je graag doorverwijzen naar de aangegeven link!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *