Categorieën
Geen categorie

Torpedofront trekkers voor de liefhebber

Er worden diverse soorten vrachtwagens ingezet voor goederenvervoer. Grote vrachtwagens worden dagelijks ingezet voor de vervoering van distributiecentra naar de winkels en andere ketens. Ook rijden er voortdurend vrachtwagens op de internationale wegen. Vrachtwagens zijn nog altijd een efficiënte manier van transport. Zelf ben ik vooral een liefhebber van de verschillende soorten vrachtwagens en trekkers die er zijn, en hun geschiedenis. Zo is de torpedofront een favoriet waar ik jullie graag wat meer over vertel.  

Torpedofront versus frontstuur

In wezen is een torpedofront enkel een bepaalde vorm van de voorkant van een vrachtwagen of trekker. De cabine heeft bij dit model een neus, in tegenstelling tot de platte voorkanten die frontstuur genoemd worden. Het verschil in model zit hem voornamelijk in het gegeven dat de motor bij een torpedofront model voor de cabine geplaatst is. Bij het frontstuurmodel zit de motor onder de cabine, waardoor er dus geen extra ruimte nodig is in de neus van de vrachtwagen. Deze modellen zijn in de loop der tijd gebruikelijk geworden, doordat het ruimte besparend is. Bovendien scheelt het in de totale lengte van een vrachtwagen, waar strenge eisen voor gelden.  

Ontwikkeling van de vrachtwagen

De ontwikkeling van de vrachtauto zou ongeveer gelijk zijn aan die van de auto. De eerste vrachtauto zou in 1856 zijn intrede gedaan hebben. Toen werd deze nog aangedreven door een stoommotor. Later werden de vrachtauto’s voorzien van Benz-motoren. Daimler, Volvo en Renault volgden gedurende de jaren 90 met de eerste modellen zoals we die vandaag op onze wegen zien.

Wat leuk is aan de ontwikkeling van de vrachtwagen zijn de vele kleurrijke illustraties die de vrachtwagenproducenten gebruikten voor hun merk. De ‘trucks’ en het leven van de bestuurders heeft een charme voor velen. Zo rond de jaren 70 maakten de illustraties plaats voor foto’s. En dit was ook de tijd dat de frontstuurmodellen steeds meer hun intrede deden. Het is daarom ook dat de oude torpedo trucks nog hun nostalgische waarde hebben behouden.

Koop en verkoop via TrucksNL

Ik vind het zelf erg leuk om te kijken naar modellen die te koop worden aangeboden via TrucksNL. Dit is een handelsplatform voor voornamelijk tweedehands vrachtwagens, maar ook auto’s, containers en andere transportmiddelen. Het aanbod is uitgebreid doordat het een wereldwijd bekend platform is. Je koopt er standaard trekkers en wagens van alle grote merken zoals DAF, Mercedes Benz, Volvo en Scania, en er zijn mooie torpedofront vrachtwagens te vinden.