Veelgestelde vragen over de VCA cursus

VCA is een veiligheidsdiploma op het gebied van veilig en gezond werken. Door de juiste kennis en vaardigheden loop je minder risico op lichamelijk letsel. Ook ben je beter in staat om je collega’s te beschermen. Overweeg jij een cursus VCA in Groningen te volgen, maar heb je nog een aantal vragen? In deze blog wordt antwoord gegeven op de meest gestelde vragen over VCA.

Wat zijn de kosten van een VCA?

Een VCA bestaat vaak uit een cursus van één dag. De kosten hiervan bedragen € 219. Na deze cursusdag volgt een examen. Het examen bestaat uit 40 vragen. Wanneer je 38 vragen of meer goed hebt, ontvang je het Certificaat Basisveiligheid. Dit certificaat is 10 jaar geldig.

Is het examen moeilijk?

Een VCA certificaat toont aan dat je voldoende kennis hebt van veiligheid en gezondheid. Daarom wordt het examen over het algemeen beschouwd als best lastig. De meeste cursisten zakken omdat ze onvoldoende tijd hebben genomen om te leren voor dit examen. Net als bij andere examens geldt: een goede voorbereiding is de basis. Zo raden wij je aan om oefenexamens te maken en alle begrippen goed uit je hoofd te leren.

Welke soorten VCA zijn er?

De VCA is er in drie varianten:

  • VCA basis: voor medewerkers die moeten kunnen laten zien dat ze veilig, gezond en met oog voor anderen en het milieu hun werk kunnen doen;
  • VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden): voor leidinggevenden en zzp’ers die actief zijn in een risicovolle werkomgeving;
  • VIL-VCU: voor intercedenten of leidinggevenden bij uitzendbureaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *